Blog

Z prípravy Miest Prešovského kraja

17.09.2012 09:55

Ako to začalo

 

Na veľkú informačnú dieru v aktuálnych údajoch o mestách som narazil pri štúdiu. Fakty o jednotlivých sídlach sa rôznili a neboli presné. Chopil som sa príležitosti a pustil sa do práce sám. Netušil som, že v záverečnej fáze už budem k najvyšším trestom odsudzovať všetky slovanské a nemecké kmene za to, že vôbec kedy nejaké sídla zakladali.

 

Erbiť, či neerbiť?

 

Nemalým problémom bolo získanie súhlasu na použitie obrázkov mestských erbov v publikácii. Povolenie musí schváliť mestské zastupiteľstvo konkrétneho sídla na svojom pravidelnom zasadaní. V niektorých prípadoch dokonca primátor sám, pričom stanovuje podmienky, za akých k tomu dôjde. Vo väčšine miest mi zastupiteľstvo aj primátor vyšli v ústrety, ba v niektorých vydali súhlas na počkanie. Nie všade mali chuť púšťať sa do zoznamu siedmich "naj". Napokon sa to však podarilo a s výsledkom som vcelku spokojný. Aj keď, prirodzene - vždy by to mohlo byť lepšie: väzba tvrdá, texty obohatené o kvalitné fotografie, prierez históriou mesta, či rozhovory s úspešnými ľuďmi, ktorí z toho ktorého kúta kraja pochádzajú. To by však publikácia Mestá Prešovského kraja stála toľko, že by som si ju nekúpil ani ja :)

 

Záverečný vinš

 

Prajem vám pri štúdiu mnoho obohacujúcich poznatkov a aspoň toľko prekvapení, koľko som pri zhromažďovaní údajov o našich mestách zažil ja. Ďakujem, že ste mojej práci venovali čas a teším sa na naše ďalšie knižné stretnutia!